måndag 15 februari 2010

Årets Havsfiskare 2009 utsedd

Årets utmärkelse tilldelas turbåtsskepparen, sportfiskeprofilen och storfiskjägaren Thomas Nilsson för att han under en rad år har utvecklat turbåtsfisket och under 2009 framgångsrikt lotsat sportfiskande gäster till bl.a. 98 storfiskanmälningar i Öresund tagna ombord på Vandia.

Thomas Nilsson är en numera legendarisk turbåtsskeppare på Vandia i Helsingborg. Som mångårig framgångsrik tävlings- och sportfiskare har Thomas överfört sina kunskaper till att lotsa sportfiskande kunder från såväl Sverige som närliggande länder till storfiskar av de flesta arter som förekommer i Öresund. Under 2009 har hela 20% av samtliga Storfisk-anmälda havsfiskar fångats från Vandia. Thomas är en förebild som skeppare genom att dokumentera fångsterna ombord och uppmana gäster att anmäla sina fiskar, han är även ett föredöme som skeppare, alltid med kundens och fiskens bästa för ögonen. Det finns t.ex. minimått för kolja och torsk på Vandia.

Så lyder motiveringen som en enhällig jury, bestående av representanter för Göteborgs Havsfiskeklubb (GHFK), Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund och sportfiskemedia satt på pränt när de valde att dela ut priset för år 2009 till Tomas Nilsson, Helsingborg.

Juryn väljer denna gång att dela ut priset till en hängiven turbåtsskeppare i artrika Öresund. Enbart under 2009 har från hans turbåt fångats 98 storfiskregistreringar i tio arter, varav fyra dessutom är störst för året. En förklaring till Thomas framgångar är givetvis att han i grunden är en hängiven sportfiskare, med både stora tävlingsframgångar och otaliga fångade storfiskar på sin meritlista. Dessa förvärvade kunskaper om framförallt Öresundsområdet har han framgångsrikt delat med sig till sportfiskare på legendariska Vandia. Med sin turbåt var Thomas först att bredda vyerna och börja rikta fiske efter olika arter vilket uppskattats av inte minst alla de sportfiskeklubbar som vallfärdar till Öresund och Vandia för sina fisketurer.


Thomas har själv storfiskeregistrerat 9 arter hittills. Att det inte är fler beror på att han som många andra inte storfiskregistrerade sina egna fiskar i början på karriären. Men nu på senare år har han börjat göra detta och närmar sig en välförtjänt guldnål för tio arter, om den nappar nu under 2010.

Inga kommentarer:

Translate to your own language