måndag 21 februari 2011

Årets Havsfiskare 2010 utsedd

Benny med det nya svenska rekordet på blåkäxa - 815 gram.
Benny med svenskfångad långa på 19,1 kilo.

"Årets utmärkelse tilldelas Benny Johansson, Tidaholm. Benny har under 2010 lyckats nå enastående resultat, krönt av två nya svenska rekord i havet (arterna atlantisk bonito och blåkäxa) samt seger vid SM i havsfiske både individuellt och i lag. Till detta ska läggas segrar i Scandinavian Saltwater Cup (SSC) och GHFK Specimen Online samt att han under året tagit sig över 20 arter i Sportfiskarnas Storfiskregistrering där han registrerat 27 anmälda fiskar 2010."

Så lyder motiveringen som en enhällig jury, bestående av representanter för Göteborgs Havsfiskeklubb (GHFK), Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund och sportfiskemedia satt på pränt när de valde att dela ut priset för år 2010 till Benny Johansson, Tidaholm.

Juryn väljer denna gång att dela ut priset till en mångårig svensk havsfiskeprofil som under år 2010 kunde räkna in fantastiska framgångar. Benny som tävlar för Kinnarps Havsfiskeklubb har under en lång rad år varit ledande inom både tävlings- och specimenfiske till havs, även om det alltid varit tävlingsinstinkten som drivit honom hårdast. Att sätta två svenska rekord för olika arter samma år är ovanligt. I Bennys fall var de båda rekorden ett resultat av en hårdsatsning på specimenfiske i havet som ledde till, dels 27 st registrerade Storfiskar under året, dels till en överlägsen seger i artfisketävlingen GHFK Specimen Online.

Parallellt var tävlingsfiskesäsongen minst lika lyckad för Benny. Att samma år ta hem segern i både SM individuellt och i lag och dessutom segern i det skandinaviska småbåtsmästerskapet Scandinavian Saltwater Cup är stort. Sistnämnda var för övrigt Bennys tionde triumf i tävlingen på 19 försök! Benny har nu tagit sig över 20 storfiskregistrerade arter och det lär bli fler. Under 2010 har han förutom de båda svenska rekorden på atlantisk bonito (2,164 kg) och blåkäxa (815 gr) bl.a. även registrerat långa på 19,1 kg, blågylta 650 gram, glysa 305 gram. Stort och smått alltså.

Benny hade givetvis som brukligt hård konkurrens. Några kandidater som länge fanns med i diskussionen var t.ex. två svenskar med bas i Troms fylke i norra Norge, framförallt hälleflundre-experten Per Jonasson som genom sitt företag Fish4You aktivt propagerat för catch & release inom detta fiske samtidigt som han själv landat ett flertal giganter under året. Även Marcus Åhlund som från sin bas i Troms fylke levererat en rad fina havsfiskar under året var med i diskussionen liksom Sten-Gunnar Steénson med fantastiska varm- och djupvattensfångster och diverse norska storfiskar, för att nämna några av alla duktiga havsfiskare under år 2010.

Att bli vald till "Årets Havsfiskare" i Sverige innebär att man föräras en av landets mest eftertraktade och prestigefyllda sportfiskeutmärkelser. Utmärkelsen "Årets Havsfiskare" instiftades i samband med Göteborgs Havsfiskeklubbs (GHFK) 20-års jubileum för över 25 år sedan och utdelas årligen till den eller de personer (lag), som under året fört fram havsfisket i fokus, och som av en jury ansetts förtjänt härav. Bevis på utmärkelsen - en elegant tennrocka på jakarandaplatta - kommer att delas ut i samband med Göteborgs Havsfiskeklubbs årsmöte i Göteborg i mars 2011.

Ytterligare information :

GHFK:s Ordförande Jan-Åke Palmqvist, tel: 0705 – 17 66 73, e-post: jan-ake.palmqvist@ghfk.se
GHFK:s Jurymedlem Dan Källman, tel: 0705 – 98 93 22, e-post: dan.kallman@ghfk.se

Mvh/
Göteborg i februari 2011
Styrelsen GHFK

Inga kommentarer:

Translate to your own language